top of page

那些年,媽媽牌做過的實事 since 2011



好多謝舊雨新知點名支持媽媽牌,但有心人仲勁,幫媽媽牌 #作故仔,搵到我地已摺咗嘅Website舊圖,#以為有圖有真相,自己諗埋就當真。呢啲跟車太貼嘅舉動,真係多謝晒。 不過,呢個係良好嘅提醒,係時候幫媽媽牌做下回顧:


《那些年。媽媽牌做過嘅實事》


2011年開始…


一班授乳媽媽有感喺香港餵人奶嘅環境好艱難,於是喺FB開谷,互相支援。到2014年,正式定名叫【媽媽牌同盟】,意思即係一群因母乳餵哺而走在一起嘅「盟友」。由網上走到現實,【媽媽牌同盟】喺2015年正式註冊為社團,由義媽包辦整個團體嘅運作,堅持 #將最好給最愛,透過 #網上支援#倡議工作#各式各樣實體活動,改善香港母乳友善環境。


當中,#社會倡議工作,以及 #監察母乳支援行業不正當行為,最能夠代表一眾授乳媽媽維護權益,但同時會打爛人地飯碗/ 削人利益,成為 #最受攻擊嘅工作。面對風雨,媽媽牌仍會堅守宗旨,只因我地都係授乳媽媽,自己都唔出聲,邊個會為我地出聲?


又睇下義媽們點樣落手落腳做實事:


05.2013

首次舉行 #母乳快閃行動,喺香港文化中心門外,爭取授乳媽媽在室外哺乳不被歧視及提供合適的哺乳空間


12.2013

向「集思港益」人口政策公眾參與活動提交建議書


05.2014

#母乳快閃行動,喺香港文化中心門外,爭取政府建築物需要有母乳餵哺空間


07.2014

參與 香港立法會《2014年食物及藥物(成分組合及標籤) (修訂)(第2號)規例》小組委員會會議表達意見。


10.2014

向平等機會委員會「歧視條例檢討」公眾諮詢遞交建議書


05.2015

#母乳快閃行動,喺天星小輪,爭取公共交通工具內哺乳不受歧視。 於2016年 新渡輪增設母乳餵哺室


05.2015

參與聯合國兒童基金會愛嬰醫院的倡議工作


05.2016

#母乳快閃行動,喺港鐵大圍站,爭取公共交通工具內哺乳不受歧視


05.2016

參與 香港立法會 人力事務委員會「有關僱傭條例內產假規定」討論。


07.2016

一個媽媽向媽媽牌哭訴,因為喺FB述說自己接受私營母乳支援服務既不快經歷, 被人出律師信要求收回言論同道歉:其後媽媽收到有人將應該予以保密的Whatsapp對話內容放上網, 完全違反國際認證泌乳顧問(IBCLC)嘅保密守則,故媽媽牌就此向IBLCE作出投訴。

同時,媽媽牌眼見群組內有好多被催乳師推損胸,延誤診治,或者被陪月誤導既個案,媽媽牌亦就此事向食物及衞生局提出要求加強監管及訂立機制,規範母乳支援服務。


04.2017

參與香港立法會 衞生事務委員會《香港配方奶及相關產品和嬰幼兒食品的銷售守則》聽證會。於同年正式推行 #香港守則

相關聯結:


05.2017

#母乳快閃行動,喺沙田新城市廣場,爭取公共空間及大型建築物需要有私隱及足夠的母乳餵哺空間,並作出合理管理。


11.2017

IBCLC Catherine CHOW女士以(打飛機)類比(引奶陣)的文章, 誤導公眾將性興奮與引奶陣反應混為一談, 出聲明譴責,並展開聯署行動,以眾人聲音告訴肇事者,其言論不必要且對公眾構成滋擾, 違反IBCLC守則及公眾對IBCLC的期望 。


除此之外,#媽媽牌曾接受不同媒體訪問CCTVB、熱血親子團、香港電台、明報、HK01),推廣 #母乳最好 嘅概念及 #關注授乳媽媽權益 嘅訊息。


#媽媽牌同盟 就是由 #母乳同路人 組成,將心比己,希望大家都能夠繼續支持媽媽牌,與大家一起發聲,令 #母乳友善的家在香港


Commentaires


bottom of page